Gyakori kérdések - jó tanácsok:

1. Tudnivalók a fogfehérítésrõl. Ártalmas a fogra? 

2. Mikor és hogyan kezdjük a gyermek fogmosását?

3. Cukros tea elalváskor?

4. Meddig nem gond a cumi?

5. Mikor jöjjön a baba elõször fogorvoshoz?

6. Milyen a tökéletes szájápolás? Hogyan mossunk fogat?

7. Milyen a jó fogkefe?

8. Használjunk elektromos fogkefét?

9. Miért és hogyan kell a fogselymet használni?

10. Milyen gyermek és felnõtt fogkrémet használjunk?

11. Nekem is lehet fogékszerem?

12. Miért érdemes azelõtt fogorvoshoz fordulni, hogy megfájdul a fog?

13. Fájni fog a kezelés?

14. Miért fontos a fogszabályozás? Van felsõ korhatár?

15. Mi a teendõ a bölcsességfogakkal? Okozhatnak bajt?

16. Fogbeültetés? Mit jelent valójában?

17. Mi a legfontosabb teendõm a foghúzés után?

 

 

 

 1. Tudnivalók a fogfehérítésrõl. Ártalmas a fogra?

 

-A fogak elszínezõdésének több oka lehet. Leggyakrabban a tea, a kávé, a vörösbor és a dohányzás hatására alakul ki. A gyökérkezelt fogak szintén gyakran elszürkülnek. Van, aki csak átlagos fogszínét szeretné még fehérebbé varázsolni. Mindez egyszerûen lehetséges!  

-A rendelõi fehérítésen kívül létezik az ún. „otthoni fogfehérítés”, mely esetben az aktív hatóanyag a 10-20%-os karbamid-peroxid. Egy fóliasínbe helyezve ez az anyag a fog károsítása nélkül kioldja a fogzománc kristályai közé került elszínezõdéseket, s a legtöbb esetben látványos fehéredést eredményez. kb8 éjszaka alatt. A fogorvos és a páciens egyutt döntik el, hány árnyalattal legyenek fehérebbek a fogak.

 

-Fogfehérítést csak ép fogakon és fogínyen lehet elvégezni, ezért a fehérítést a szúvas fogak ellátása meg kell hogy elõzze. A régi tömések nem fehérednek ki, ha ezek esztétikailag zavaróak, ki kell õket cserélni.

 

 

 

2. Mikor és hogyan kezdjük a gyermek fogmosását?

 

-Már a fogak megjelenését megelõzõen óvatosan tisztogathatjuk a csecsemõ száját kis törlõkendõvel (gyógyszertárban kapható).

 

-Az elsõ fogacskák kibújásakor el kell kezdeni azok fogkefével és fogkrémmel való mosását minden fõétkezés után. Fontos, hogy ezt játékosan tegyük, hogy a gyermek szeressen fogat mosni. Ha pici fogkrémet lenyel, aggodalomra nincs ok, a gyermekfogkrémek azt figyelembe véve vannak megtervezve, hogy a kicsik szeretik a fogkrémet.

 

 

3. Cukros tea elalváskor?

 

-A cukros- mézes italokat, teákat már egész kicsi kortól ne adjuk a gyermeknek, legfõképpen az éjszakai fogyasztásukat kell kerülni. Ha a gyermek nem szokik hozzá, nem is fog neki hiányozni. Így elkerülhetjük a mindannyiunk számára ismert képet, hogy szép fogacskák helyett fekete és fájdalmas gyökerekbõl áll a tejfogazat.

 

 

4. Meddig nem gond a cumi?

 

-Ha csak lehet, a cumit legkésõbb 2 és fél éves korban el kell hagyni, itt a fokozatosság elvét nem ismerjük. Általános tapasztalat, hogy a gyermek néhány nap után nem érzi ennek hiányát. Jó ötlet a cumi „elvesztése”, vagy „ott marad az orvosi rendelõben”. Ha a cumiról vagy ujjszopásról 4-5 éves korig mégsem sikerülne leszokni, kérje nyugodtan a mi segítségünket. Ennek különösen azért nagy a jelenõssége, mert ebben a korban már maradandó fogazati rendellenességek tudnak kialakulni a rossz szokások következtében. Ún. korai fogszabályozó készülékekkel viszont ezek jól kezelhetõek.

 

5. Mikor jöjjön a baba elõször fogorvoshoz?

 

-Az elsõ fogak megjelenésével, de legkésõbb 2-3 éves korban célszerû elkezdeni a fogorvossal való játékos ismerkedést. Sokkal jobb mosollyal, dicsérettel és hasznos tanácsokkal kezdeni, így a kicsi örömmel jön majd legközelebb is. Amelyik gyermek fogfájással kerül elõször fogorvoshoz, szinte biztos, hogy egy ideig kezelhetetlen lesz, hisz a fájdalmat a fogorvosi rendelõvel fogja asszociálni. Ezt mindenképpen meg kell elõzni.

 


6. Milyen a tökéletes szájápolás? Hogyan mossunk fogat?

 

-A megfelelõ szájhigiénének legfontosabb eleme a rendszeres fogmosás. Célszerû naponta háromszor, a fõétkezések után fogat mosni. Önnek van fogkeféje a munkahelyén?

 

-A fogmosási technikát illetõen sok lehetõség van, érdemes a fogakat szisztematikusan, egy rutinná vált sorrend szerint tisztítani. Így nem marad ki egy eldugott felszín sem.

 

-Ön hány percig mos fogat? Érdemes egyszer egy órával megmérni, hogy az ajánlott 3 perc helyett hány rövidke másodpercig mostunk…

 

-Hetente néhány alkalommal célszerû fogselymet használni. (részletek külön pontban alább)

 

-Félévente keresse fel rendelõnket kontroll, professzionális fogtisztítás és fogkõeltávolítás céljából. Ugyanis az Ön fogápolása csak a fent említettekkel kiegészítve lesz teljes.

 

7. Milyen a jó fogkefe?

 

-A jó fogkefe középkemény, hozzáfér a leghátsóbb fogakhoz, fogfelszínekhez is, gyengéden masszírozza és nem sérti meg az ínyt. Ha érzékenyebbek a fogai, válasszon lágyabb kefét. De azért az érzékenység pontos okát célszerû a fogorvostól megkérdezni.

 

8. Használjunk elektromos fogkefét?

 

-Igen, javasoljuk. Ezek a fogkefék akár 40 000-t is rezegnek percenként, így kézügyességnél kb. 20%-kal hatékonyabban távolítják el a plakkot. Naponta többször is nyugodtan használhatjuk, vagy kombinálhatjuk hagyományos fogkefénkkel. A legmodernebb típusok nyomásérzékelõvel kiegészítve biztosítanak arról, hogy megfelelõ erõ érje fogainkat.

 

-Csak akkumulátoros, nagy fordulat- és rezgésszámú kefét vásároljon.

 

-Kisgyermekeknek még nem ajánljuk, mert õk még nem értik a fogmosás technikáját, ezt a kefét is a fogakra kell irányítani, még nagyobb odafigyelést igényel, nem elég, ha csak odateszzük a fogakhoz és „zúg”. 10 éves kortól azonban nyugodtan használhatják.

 

9. Miért és hogyan kell a fogselymet használni?

 

-Hetente pár alkalommal érdemes fogselymezni. A fogselyem vékony szálacskái olyan fogközökbe is beférnek, ahová a fogkefe sörtéi nem. Mondhatjuk úgy is, hogy kizárólag fogkefe használatával lehetetlen a fogközöket rendesen megtisztítani.

 

-Tekerjük fel a fogselymet két mutató ujjunkra, majd haladjunk szisztematikusan végig minden fogközön. Figyeljünk nagyon oda arra, hogy az egyik fog oldalán lefelé csúsztatva vezessük be a selymet a fogközbe, majd az ínyhez leérve vigyük át a szomszédos fog nyakához, majd ennek oldalán felfelé csúsztatva fejezzük be a fogköz tisztítását. Így nem sértjük meg a fogak közötti ínyt, viszot hatékonyan eltávolítjuk a plakkot. Ha egy fogközbe nem megy be a fogselyem, ott lehet, hogy nem megfelelõ a tömés vagy egyéb probléma van, ekkor mindenképp forduljon fogorvoshoz!

_

-Legjobb a szalagszerûen kialakított fogselyem (tape). Vásárolhat apró mûanyag villára kifeszített fogselymet is a hátsó fogak könnyebb eléréséhez.

 

10. Milyen gyermek és felnõtt fogkrémet használjunk?

 

-Szinte minden páciens felteszi ezt a kérdést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbbet nem a legdrágább „csodafogkrém” megvásárlásával tehetünk. A fogkrém- és fogkefereklámok célja a marketing, amiket a termékeikrõl ígérnek csak akkor igazak, ha a fogápolást megfelelõ gyakorisággal és hatékonysággal végezzük. Mindegyik vezetõ márka megfelelõ, egyéni igény szerint lehet választani, mentolos, gyógynövényes, érzékeny fogakra vagy beteg fogínyre kifejlesztett terméket.

 _

 

 

 

11. Nekem is lehet fogékszerem?

 

-A fogékszer egy kis kõ, mely egyszerû ragasztott technikával rögzül a foghoz. Sem ragasztása, sem eltávolítása során nem károsodik a fog. Különbözõ méretû, alakú és fényességû kövek léteznek, érdeklõdjön rendelõinkben!

 

12. Miért érdemes azelõtt fogorvoshoz fordulni, hogy megfájdul a fog?

 

-A fogszuvasodás hosszú folyamat. Legelsõ stádiumában még visszafordítható. Ezt a kezdei elváltozást az ember maga nem is veszi észre, fájdalommentes és enyhe fehér foltként jelentkezik. Ezért is van nagy jelentõssége a rendszeres fogorvosi elenõrzésnek, mert a korai elváltozások korai kezeléssel és a szájhigiénés szokások megváltoztatásával kiválóan gyógyíthatóak.

 

-Ha valakinek nincs panasza vagy „rossz foga”, attól még érdemes megjelenni ingyenes konzultációnkon. Professzionális fogtisztításra és fogkõeltávolításra pedig mindenkinek szüksége van, aki meg akarja õrizni fogai épségét hosszú távon.

 

-A fogak érzékenysége óriási egyéni különbségeket mutat. Egyeseknek már kisebb szuvasodások erõs panaszokat okoznak. Végsõ soron õk a szerencsésebbek, mert idõben eljutnak fogorvoshoz. Mások már csak alig vagy nem gyógyítható stádiumú fogakkal jelentkeznek. Ezért is elengedhetetlen a félévenkénti kontroll.

 

13. Fájni fog a kezelés?

 

-Megnyugodhat, minden beavatkozásunk fájdalommentes, mert amennyiben szükséges, mindig érzéstelenítésben kezelünk. Sajnos a legtöbb embernek van rossz fogászati tapasztalata. Hozzánk bizalommal fordulhat, nem fog csalódni,.mert nem fog fájni!

 

14. Miért fontos a fogszabályozás? Van felsõ korhatár?

 

-A legtöbb ember esztétikai okból szeretné fogait szabályoztatni. Lassan Magyarországon is kialakul az a vélemény, hogy a jó megjelenéshez nemcsak az ápolt haj és divatos ruházat, hanem a szabályos és egészséges fogak is elengedhetetlenek. Ez nem volt mindig így, de ahogyan a fogpótlások is nélkülözhetetlen részévé váltak megjelenésünknek, a fogszabályozás is egyre nagyobb teret hódít. Pl. a nagyon kiálló vagy torlódott fogak a rólunk kialakított képet és egész külsõnket hátrányosan befolyásolják, s ezen sosem késõ változtatni! Igazán kellemes megjelenése és mosolya csak szép, szabályos fogú embernek lehet.

 

-A másik döntõ érv a szabályozás mellett a fogak épségének megõrzése. Még a legnagyobb odafigyeléssel végzett szájápolás sem lehet elég hatékony, ha például a fogak nagyon torlódottak vagy megakadályozzák a száj csukódást. Az ártalmaknak kitett felületek károsodni fognak. Nem kell félni az extrakciós kezeléstõl sem: 1-2 fog eltávolításával kombinált kezelés hozzájárul az egész fogsor hosszú távú védelméhez.

 

-Legjobb a kezelést gyermekkorban elkezdeni (korai fogszabályozás 4-5 éves kortól lehetséges). Sokszor a késõbbi, hosszadalmas kezelés ezzel teljesen elkerülhetõ vagy lerövidíthetõ. Viszont a fent említett okok miatt több huszon-harmincéves is vállalkozik a kezelésre, és ennek szerencsére nincs biológiai akadálya. Nyugat-Európában nem ritkaság az 50-60 évesek fogszabályozása sem, parodontológiai vagy esztétikai célból.

 

15. Mi a teendõ a bölcsességfogakkal? Okozhatnak bajt?

 

-A bölcsességfogak gyakran okoznak elõtörésük körül vagy már azt megelõzõen panaszt. Fájdalmat és az egész fogsor torlódását idézhetik elõ. Sajnos gyakran nincs számukra elegendõ hely vagy nem megfelelõ a tengelyállásuk, s ekkor el kell õket távolítani. 16-18 éves korban érdemes fogorvossal ellenõriztetni õket.

 

16. Fogbeültetés? Mit jelent valójában?

 

-A fogorvosi implantátum az elvesztett fogak helyére beültetett mûgyökér. Anyaga a legtöbb esetben t titán, ezt az anyagot szervezetünk teljes mértékben befogadja, a csont körülnövi és így rögzül biztonságosan az állcsontokban.

-Mikor alkalmazhatóak az implantátumok? Baleset következtében elvesztett 1-1 fog pótlására, ha a szomszédos fogak épek (így nem kell a jó fogakat lecsiszolni, mint a hidak készítésekor). Hiányzó rágófogak esetében szintén rögzített fogpótlás készíthetõ implantátumok alkalmazásával (a kivehetõ fogpótlásnál kényelmesebb és stabilabb megoldás). Teljes foghiány esetén a fogbeültetéssel biztosíthatjuk a kivehetõ fogpótlás nagyobb stabilitását, ill. kellõ számú implantátum behelyezésével elkerülhetjük a protézist.

 

-Természetesen a fogbeültetésnek ellenjavallatai is vannak (pl. nem kezelt cukorbetegség, nagyon vékony állcsont); hogy Önnél elvégezhetõ-e az implantáció, azt röntgenek és egyéb vizsgálatok segítségével tudjuk eldönteni.

 

17. Mi a legfontosabb teendõm a foghúzás után?

-A szájba helyezett tampont 15 perc múlva ki kell venni a szájból, utána a nyálat le kell nyelni.

 

-Öblögetéssel, köpködéssel a sebben lévõ véralvadék is eltávozhat, ami pedig a sebgyógyuláshoz elengedhetetlen, ezért ezeket kerülni kell

 

-Fél óra elteltével lehet vizet inni, délutáni foghúzás esetén jobb, ha aznap már nem étkezünk, de ha mégis, akkor étkezés után fogat kell mosni. A foghúzás helyét is meg kell mosni fogkefével, fogkrémmel! Jótékony hatású néhány napig a gondos fogápolás után 1-1 torokfertõtlenítõ tabletta (cukormentes Septofort, Strepsils stb.) elszopogatása.

 

-Tejes italt 3 napig ne fogyasszon!

 

© 2008 TopaDental.
Minden jog fenntartva
Fõoldal | Rendelõink | Orvosaink | Szolgáltatások | Egészségpénztár | Jótanácsok